април 6 2017

Ако има град, който да заслужава най-малко да бъде столица на българското княжество, то е Пловдив

Представям на вашето внимание един крайно любопитен откъс от писмо на Григор Начович до Марин Дринов от първата половина на 1878 г. По това време бъдещият политик и дипломат се намира в Пловдив и споделя своите впечатления от града с проф. Дринов. Поздрав за всички приятели от Пловдив. 

„Бае Дринов,

Ако да има град, който да заслужава най-малко да бъде столица на българското княжество, то е Пловдив. Тука българи съвършено няма, съвършено! Разбирам такива българи, които поне да се радват на освобождението ни, да чувствоват български. Старите, от първия до последния, са изедници и им е криво, дето чорбажилъкът им се прекрати, някои от тях даже открито говорят, че не са благодарни от новия порядок, а един отишел и да иска паспорт да са присели с фамилията си в Цариград при любезните си турци. Младите всичките са заспали и по-гърци, отколкото българи: майките им гъркини, в дома си гръцки приказват, там гръцкият език е по-фамилиарен и това го казват само за оние (5/6), които са налице, които играят някаква рол, другите не съществуват, не се явяват нигде, не ги знае човек нито какви са и живеят само в дупките си.
Тука още училище няма, нито пък имат две пари бюджет, за да си отворят училище. За клуб да отворят са канят още отпреди един и половина месеца, но досега нищо не са направили, нито пък ще направят, защото не знам кои хора ще го направят, освен ако додат граждани от околоните градища и села да им дадат пари, да им го отворят и да ги оставят да са ползоват. Такъв град без патриотизм в българите и на когото повече от половината жители са гърчеят и са явно наши неприятели, може ли да бъде и трябва ли да бъде столица на нашето пеленаче княжество, което е толкова тъжно в люлката си, не търпи никакви неприятелства, което ма нужда от античен патриотизъм, за да може да порасте и заякне? София, направете я красива, посъбудете жителите й, които поне не са неприятели на отечеството ни, ако и да ги казват, че са останали назад, и нека стане София българска столица. Пловдив, на когото половината от жителите са турски шпиони, не трябва да е сърцето на нашето отечество!

Ваш старий искрений. Г. Д. Начович“

Пловдив, 19 април 1878

НБ – БИА, ф. 111, а.е. 202, л. 55.

007_001_Stariq_Plovdiv.jpg
Posted 06.04.2017 by Ангел Златков in category "Дневник", "История

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *