януари 28 2016

Крайно време е да престане тази отвратителна практика…

Крайно време е да престане тази отвратителна практика, която се наложи в последно време, важни въпроси да бъдат неглижирани, защото имало и по-важни. Да се отхвърля разсъждението по тях, защото, видите ли, били подхвърлени нарочно за да отклонят вниманието.

Нека да приемем, че в една държава с размерите на нашата, няма по един проблем на година, а постоянно възникват казуси, които трябва да бъдат решавани. И ако два важни проблема се появят по едно и също време, не трябва да оставяме на произвола единия за сметка на другия.

Лично според мен, определянето на тези 5 века под османска власт както като робство, така и като съвместно съжителстване, е еднакво голяма подигравка с нашите предци – както с тези, които дадоха живота си за Освобождението, така и към тези, които благодарение на своята упоритост и труд се превърнаха в едни от най-богатите хора в империята и като такива дадоха своя съществен принос за развитието на българския народ.

Децата трябва да учат за хилядите изклани българи и опожарени български села по време на Илинденско – Преображенското въстание например, защото това са фактите. Но е добре да чуят и за запалените турски села от българските въстаници, като разбира се им се обясни защо са били запалени. 
Децата не трябва да се стряскат при мисълта, че Апостола на свободата може да е убил човек, а да знаят реално в какви условия той е вършел своята дейност и какви трудности постоянно е трябвало да преодолява. Децата не трябва да се учат да мразят българите, подписали смъртната присъда на Левски, а трябва да им се обясни защо са го направили.

Въобще опростенческото преподаване на история и писане на учебници води до такива абсурдни въпроси като робство ли е било или съвместно съжителстване.
Posted 28.01.2016 by Ангел Златков in category "Дневник", "Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *